Biomimicry

Konceptet handlar om att imitera naturens 3.8 miljarder år av forskning och utveckling för optimal form, funktion, process, system eller strategi för att finna lösningar på mänskliga utmaningar.

Design har länge inspirerats av naturen och dess former återspeglas i formgivning av produkter. Men genom att studera naturens sätt att exempelvis skydda sig mot kyla, vara självförsörjande på energi, samla vatten och optimera användning av resurser så kan begreppet "inspireras av naturen" få en vidare betydelse.

Den växande trend som kallas Biomimicry utvecklades av biologen och innovationskonsulten Janine Benyus, och handlar om att integrera naturens former men även dess mönster och funktioner i designprocessen på ett hållbart sätt. Biomimicry är en metod som studerar och imiterar naturen och se den som en/ett:

Modell

Form, process, system och strategier för att lösa mänsklighetens problem på ett hållbart sätt.

Mått

Använda naturens 3.8 miljarder år av evolution och ekologisk standard för att avgöra hållbarheten av innovationer. Naturen har lärt sig vad som fungerar och vad som håller.

Mentor

Ett nytt sätt att se och värdera naturen som en resurs som vi kan lära ifrån och som vi bör bevara istället för okontrollerbar utvinningen av resurser som sker idag.

 

 


 

Läsvärt om Biomimicry

Följande böcker rekommenderar vi inom ämnet...

Biomimicry Resource Handbook – a seed bank of best practice

Dayna Baumeister. 2014.

Boken innehåller över 250 sidor med aktuella metoder och verktyg för att inkludera naturen som designpartner. Biomimetik är mer än att bara titta på formen av en blomma eller slända för inspiration; det är en metod som används av några av de största företagen och innovativa universiteten i världen. När du läser den här boken kommer du att få insikt om hur biomimetik kan vara en konkurrensfördel, och du får ett nytt perspektiv på hur världen omkring oss kan, redan gör och bör fungera. Efter att ha läst texten, kommer du att vara på god väg att tänka i system och identifiera mönster i designprocessen. Du kommer se de miljontals organismer som finns runt omkring oss med nya ögon.

 

Framsidan till boken Biomimicry

Biomimicry

Janine M. Benyus. Publ. 2008

Ett standardverk som fått stor inverkan, inte minst genom författarens övriga arbete inom området Biomimicry. Boken handlar om hur vi som designer, ingenjörer och organisatörer kan lära av naturen i utveckling av lösningar.

 

 

Framsidan till boken Biomimicry in Architecture

Biomimicry in Architecture

Michael Pawlyn. Publ. 2011

I sökandet efter genuint hållbar byggnadsdesign och teknik så finner vi ofta att naturen funnit lösningen före oss. I över 3,5 miljarder år har naturen utvecklat otaliga exempel på former, system och processer som vi kan imitera i modern design. Denna bok som är ämnad för arkitekter, stadsplanerare och produktdesigners, är en källa till extraordinära designlösningar som inspirerar på djupet.

Dela sida

Vad är Biomimicry 3.8?

Organisation är världsledande inom biomimicry och deras uppdrag är att utbilda, stödja och sammanföra  ingenjörer, arkitekter, designer, biologer, lärare och andra innovatörer att uthålligt efterlikna naturens 3,8 miljarder år av mönster och strategier.

Läs mer om Biomimicry 3.8 på webbplatsen www.biomimicry.net

Vad är Ask Nature?

Ask Nature är en databas med material och produkter som inspirerats av naturen i sin funktion.

Inspirerars av goda exempel på Ask Natures webbplats www.asknature.org

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev