Svarvning i hållbart system

I Småland hittar vi ett exempel på företag som genom sina förändringar gör stor skillnad för vår miljö. Gnosjö Automatsvarvning är ett företag som svarvat i metall sedan 1947 där hållbarhetsarbetet alltid fötts ur sunt förnuft.

Enligt bolaget är det fyra decenniers erfarenhet kombinerat med modern företagsdrift som står bakom en stor del av Gnosjö Automatsvarvnings framgång. Här är hållbarhetsarbetet en naturlig del av verksamheten även om de själva tycker att även hållbarhet börjar bli ett slitet ord. Men ordval spelar mindre roll, det är vad man gör som är det viktiga och här är ambitionen ett förhållningssätt som är positivt för kunder, samhälle och miljö.

Förändringar genomförs successivt

Hos detta företag arbetar man med motsatsen till planerat åldrande, man ser ingen anledning att tillverka produkter som måste bytas ut. Några exempel de nämner på åtgärder som gjorts är skäroljan som man säkrat i ett slutet system som nu ger golvvärme. Ett annat som konkret gör skillnad i materialhantering är när de upptäckte att mässingsstängerna som användes var 12 mm i diameter när det i själva verket räckte med 11,5 mm. Man genomförde en minskning med 0,5 mm vilket ger en besparing på åtskilliga kilo mässing.

Materialhantering hos Gnosjö Automatsvarvning

All el som företaget förbrukar kommer numer från förnybara energikällor, främst vind- och vattenkraft. Att tänkta på hur både process i företaget tillsammans med vilka åtgärder som kan göras för produktion ger tillsammans stora effekter på industrins påverkan på miljön.

Innovationer

På Gnosjö Automatsvarning är det helheten och sättet att tänka för att finna lösningar i vardagen som gör att företaget utvecklas. Man engagerar personalen och uppmuntrar dem till att komma med idéer, detta gör att man hela tiden utvecklar nya innovativa lösningar. Egenutvecklad teknik för effektiv bergvärme och -kyla och styrning av belysning för minimal energiförbrukning är ett par exempel. Här listas 32 innovationer företaget presenterat hittills.

Dela sida

Att arbeta hållbart

Behöver du hjälp och inspiration för att göra ditt arbete eller verksamhet mer hållbart? Ta hjälp av en konsult för att komma igång, flera tips inom olika områden finns här.

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev