Kontakt

SVID,
Stiftelsen Svensk Industridesign
Sveavägen 34, 6 tr 
111 34 Stockholm
08 - 406 84 40
info@svid.se
www.svid.se

Om tillgänglighet

Under uppbyggnaden av svid.se har målet varit att skapa en webbplats som både upplevs som funktionell och grafiskt tilltalande och samtidigt inte stänger ute besökare med olika typer av funktionshinder. Webbplatsen svid.se följer i möjligaste mån riktlinjerna 24-timmarswebben (se Vervas webbplats).

Denna webbplats är byggd enligt webbstandarder. Det innebär att XHTML 1.0 används för att strukturera innehållet, och att stilmallar (CSS, Cascading Style Sheets) används för att styra hur innehållet presenteras. Stilmallen gör att innehåll är separerat från design, och att innehållet därmed är tillgängligt även för de som av någon orsak inte kan tillgodogöra sig det grafiska utseendet.

Webbplatsen visas allra bäst i en modern webbläsare som har stöd för ovan angivna standarder. Äldre versioner av webbläsare inte har stöd för webbstandarder. Då visas samma innehåll, men utan formgivningen.
För mer information om olika webbläsare, se respektive tillverkares webbplats.
Här redovisar vi de viktigaste riktlinjerna och hur de implementeras på svid.se.

Struktur och navigation

Struktur och navigation ska hjälpa besökarna att förstå var de är på webbplatsen, och att hitta det de söker efter. På svid.se finns en toppmeny och en vänstermeny för att göra det lättare för besökarna att hitta fram till rätt information. Med hjälp av en så kallad brödsmula, eller länkstig, visar svid.se var besökaren befinner sig i strukturen. I vänstermenyn markeras valt alternativ. I toppmenyn finns alternativet Start, för att besökaren lätt ska hitta tillbaka, och logotypen i toppen länkar även den till startsidan. Webbplatsen har även en sökfunktion, en webbkarta och en innehållsförteckning A-Ö.

Färg, kontrast, bilder och typografi

Färg och form är viktigt för SVID. Färg används dock aldrig som ensam informationsbärare på svid.se, utan enbart som en del av formen. Bilder har alt-texter för att beskriva innehållet.

Flexibla mått

Webbplatsen är skapad med flexibla måttenheter. Det innebär att man kan förstora och förminska innehållet med hjälp av sin webbläsare. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. I annat fall hittar du alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens Visa-meny.

Layout och funktioner

Webbplatsen använder inte ramar och tabeller för layout. Tabeller används dock till formulär. Webbplatsen är inte beroende av Flash. I gränssnittet förekommer inget flimmer, blinkningar eller rörelser.

Oberoende av inmatningsenhet

Eftersom webbplatsen är utvecklad enligt standarder så är den oberoende av inmatningsenhet.

Länkar

Länkar har tydliga namn. En ikon visar om länken öppnas i nytt fönster.  En länk markeras tydligt grafiskt med understrykning och röd respektive grön (efter att länken besökts) färg. Dessa är profilfärger för SVID, som används trots att de inte är optimala för personer med nedsatt färgseende.

Scripts

Scripts används endast i undantagsfall på webbplatsen, dock aldrig för navigation eller andra väsentliga funktioner.
Det går inte att se statistiken i webbfrågan utan scripts.

Språk

Språket på svid.se ska vara enkelt och begripligt. Då en av målgruppen till stor del består av yrkesverksamma designers används dock en del facktermer och liknande. Eftersom navigationen är uppdelad i olika ingångar för olika målgrupper är det dock möjligt att ha ett målgruppsanpassat språk.
Viss information finns tillgänglig på engelska.  

Bildbanken

Nu kan du ladda ner högupplösta bilder här på webben. Bildbanken finns under Press på den engelska sidan.
Klicka för att komma till bildbanken.

Organisationerna bakom City Move

City Move Interdesign organiseras av SVID i samarbete med:Organisationerna bakom City Move Interdesign 

 

European Year of Creativity and Innovation

Logotype of Create 2009 - European Year of Creativity and Innovation