Uppdrag: Användare

Affärsutveckling med kunden som medskapare den 17 mars 2016 på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Välkommen

Helena Karlberg, SVID, var dagens moderator.

Välkommen

Alex Liebert, ordförande i Intressentföreningen för SVID, berättade om Intressentföreningen.

Hur skapar man en intern intern innovationskultur?

Pernilla Dahlman, vd Screen Interaction, berättade inspirerande om intern innovationskultur och kunddriven utveckling.

Kreativ när piskan viner

Katarina Stetler, innovationsstrateg och ergonom på Scania, berättade om hur Lean thinking och Design thinking kan leva sida vid sida.

Design som industri och metodik

Tommy Langhoff, vd Business Kolding, berättade om implementeringen av visionen "Vi designar livet" i den danska kommunen Kolding.

Från ingenjörer till designer

Brian Lyscarz, Design Lead på Schneider Electric, berättade om resan från att var ett teknikdrivet företag till att nå användarens hjärta.

Graphic recording

Kaospiloten Rebecka Cada liveillustrerade konferensen.

14

Workshop om fördjupat användarperspektiv genom normkreativitet

Åsa Wikberg-Nilsson, LTU och Marcus Jahnke, SP, ledde en workshop om vad normkreativ innovation kan handla om i praktiken.

Workshop

Workshop

Workshop

Workshop

Workshop

Workshop

Grupperna fick redovisa sina insikter och lösningar på scenen.

Miljoner skäl för mångfald

Ali Khalil, vd Miljonbemanning AB, berättade om hur företaget arbetar tillsammans med sina kunder. På scenen även Saleh Karani, en annan av företagets grundare.

Graphic recording

Rebecka Cada visade och berättade om sina illustrationer.

Innovation för affär och användare

Marcus Gabrielsson, delägare och designstrateg på Veryday, pratade om hur man driver innovation och förändringsarbete med designprocessen i fokus.

Sammanfattning av dagen

Robin Edman, vd SVID, sammanfattade dagen.

Nätverkande

Nätverkande

Nätverkande

Talare: Pernilla Dahlman, vd Screen Interaction

Pernilla Dahlman fick utmärkelsen Årets VD 2015. Hon berättade om hur affärsutvecklingen behöver ske på ett nytt sätt för att möta kundernas behov, och om vilken kultur som måste byggas internt för att möta behoven.

Talare: Katarina Stetler, innovationsstrateg, Scania

Hur ser man till att kreativiteten får den plats den behöver när organisationer effektiviseras? Katarina berättade om hur Lean thinking och Design thinking kan leva sida vid sida och behöver varandra.

Talare: Tommy Langhoff, vd Business Kolding

Tommy pratade om hur de arbetat med att implementera den nya visionen "Vi designar livet" i Kolding i Danmark.

Talare: Brian Lyscarz, Design Lead, Schneider Electric

Brian Lyscarz pratade på temat "From engineers to designers: A technology driven company´s journey to the end-users hearts."

Talare: Åsa Wikberg Nilsson, LTU och Marcus Jahnke, SP

Designforskarna Åsa Wikberg Nilsson och Marcus Jahnke introducerade verktygslådan NOVA, som ska stödja innovation som inkluderar fler användare och minskar diskriminering.

Graphic recording: Rebecka Cada, kaospilot

Rebecka liveillustrerade konferensen under dagen, och berättade om och visade sina illustrationer.

Talare: Ali Khalil, vd Miljonbemanning

Ali Khalil pratade om hur bemanningsföretaget Miljonbemanning arbetar tillsammans med sina kunder med målet att göra samhället till en bättre plats för alla.

Talare: Marcus Gabrielsson, delägare och designstrateg, Veryday

Marcus Gabrielsson pratade om hur man driver innovation och förändringsarbete i företag med designprocessen i fokus.

Previous Next
Dela sida

Se Uppdrag: Användare, en konferens om affärsutveckling med kunden som medskapare

Den 17 mars 2016 arrangerade SVID och Intressentföreningen för SVID konferensen Uppdrag: Användare - affärsutveckling med kunden som medskapare. Hade du inte möjlighet att delta, eller vill du se konferensen igen? Varsågod - nedan ser du filmer från konferensen.

Ungefär 160 personer från företag, akademi och offentlig sektor kom för att inspireras och få mer kunskap om hur man kan förbättra verksamheten och affärerna genom att involvera kunderna i utvecklingsprocessen. Många följde även konferensen via livesändning.

Se gärna Twitter-flödet på #uadesign16

Välkommen

Helena Karlberg, dagens moderator och programansvarig Destination, SVID och Robin Edman, vd SVID, hälsade välkommen.

Hur skapar man en intern innovationskultur?

Pernilla Dahlman, vd Screen Interaction och Årets VD 2015.

Vi lever i en tid där kundernas makt är större än någonsin. För att fånga kundernas behov och utveckla produkter och tjänster som möter dem och överträffar deras förväntningar behöver affärsutvecklingen ske på nya sätt. Snabbhet, transparens, prototyping, teamwork och samskapande med kunder är några av nycklarna.

Pernilla berättade om hur man kan arbeta med kunddriven utveckling och vilka resultat det kan ge. Hon berättar också om vilka nya krav det ställer på organisationer och vilken kultur vi behöver bygga för att få det att hända.

Pernilla Dahlman är vd på design- och innovationsföretaget Screen Interaction. Hon leder företaget med kunder och medarbetare som utgångspunkt och bygger med starka humanistiska värderingar en innovationskultur som de senaste två åren lett till otaliga prisbelönta projekt och en stark tillväxt. Arbetsmetoderna är agila och involverar alltid slutkunden genom hela utvecklingsprocessen.

I november 2015 belönades Pernilla med utmärkelsen Årets VD för sitt ledarskap.

Kreativ när piskan viner

Katarina Stetler, innovationsstrateg och ergonom, Scania.

Hur ser man till att kreativiteten får den plats den behöver när organisationer effektiviseras? I sin presentation berättade Katarina Stetler om hur Lean thinking och Design thinking kan leva sida vid sida och hur de behöver varandra när moderna organisationer rustar för att klara av den snabba takt och höga krav på nya innovationer som råder idag.

Katarina Stetler är doktor i innovationsledning och har forskat på hur stora utvecklingsorganisationers innovationsförmåga påverkas av effektiviseringar. Hon jobbar som innovationsstrateg och ergonom på Scania och har skrivit boken ”Kreativ när piskan viner – Pusselbiten som saknas i Lean” tillsammans med kollegan Magnus MacKaldener.

Mer om boken "Kreativ när piskan viner"

Till Scanias webbplats

Design som industri och metodik – Implementering i en kommun och region

Tommy Langhoff, vd, Business Kolding.

Baserat på en analys av platsens styrkor presenterade den danska kommunen Kolding den nya visionen "Vi designar livet" i december 2013.

Tommy Langhoff berättade om arbetet med implementeringen av visionen.

I Kolding används design som ett stöd inom flera olika områden:

  • i utvecklingen av kommunala tjänster och erbjudanden
  • inom affärsutveckling för regionens företag
  • utveckling av de kreativa och kulturella näringarna

Läs artikel om Business Kolding

Till Business Koldings webbplats

Från ingenjörer till designer: En resa från att vara ett teknikdrivet företag till att nå användarens hjärta

Brian Lyscarz, Design Lead, Schneider Electrics

Baserat på den pågående processen med att genomföra design- och Lean-metoder i en ingenjörsgrundad organisation berättade Brian Lyscarz från Schneider Electric om några av de utmaningar och framgångar som målet att "alla är en designer" kan generera. Från insikten att de var tvungna att förändra sig till praktiska exempel på lärdomar.

Till Schneider Electrics webbplats

Workshop – Fördjupat användarperspektiv genom Normkreativitet

Åsa Wikberg Nilsson, forskare Luleå tekniska universitet och Marcus Jahnke, forskare, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ledde en workshop.

Designforskarna Åsa Wikberg Nilsson och Marcus Jahnke introducerade "NOVA – Verktyg och metoder för normkreativ innovation". Verktygslådan NOVA, som lanserades i februari, är
utvecklad på uppdrag av Vinnova för att stödja innovation som inkluderar fler användare och minskar diskriminering.

Efter en kort introduktion som beskriver hur normkreativitet kan bidra till en fördjupad insikt om användares behov ledde Åsa och Marcus en workshop som ger ett smakprov på vad
normkreativ innovation kan handla om i praktiken.

I workshoppen fick deltagarna gruppvis använda taktiker och exempel i NOVA för att omvandla förbeskrivna case till mer normkreativa lösningar.

Passet spelades inte in, men titta gärna på bilder i bildspelet högst upp på sidan.

Mer om NOVA

Till NOVA på Facebook

Miljoner skäl för mångfald

Ali Khalil, vd Miljonbemanning AB

Ali Khalil pratade om hur bemanningsföretaget Miljonbemanning arbetar tillsammans med sina kunder med målet att göra samhället till en bättre plats för alla. Företaget arbetar främst med personaluthyrning och rekrytering.

Idén till Miljonbemanning kom när Ali och hans två vänner var studenter och funderade på hur det kom sig att många av deras vänner och bekanta hade svårt att hitta jobb trots att de hade många kompetenser, förmågor och talanger. De gjorde en plan för hur de skulle lösa problemet, och inom kort hade de sina första tre kunder.

Ali Khalil är 24 år, vd och en av grundarna till Miljonbemanning. Han pluggade till lärare men avslutade studierna efter 2,5 år när företaget tog fart. Han har tidigare arbetat som nationell samordnare på Islamic Relief, främst i flyktingfrågan där de i samarbete med UNHCR byggde världens största tältläger i Jordanien för människor som flytt undan kriget i Syrien. Han sitter även i fullmäktige i Botkyrka kommun för Miljöpartiet och är ordförande för idrottsföreningen Konyaspor.

Till Miljonbemannings webbplats

Graphic recording

Rebecka Cada, kaospilot

Rebecka Cada liveillustrerade konferensen under dagen och visade och berättade om sina illustrationer. Med bakgrund inom retorik och kommunikation har grafisk illustration blivit ett naturligt val som kommunikationsmedel. Rebecka studerar sista året på Kaospiloternas treåriga utbildning i Aarhus, Danmark. Till vardags arbetar Rebecka även med organisationsutveckling, strategi och kreativ processdesign.

Innovation för affär och användare

Marcus Gabrielsson, VP Business Innovation, Partner, Veryday

Marcus Gabrielsson pratade om hur man driver innovation och förändringsarbete med designprocessen i fokus. Han redogjorde för process och metoder för att skapa värde för både användare och affär över hela värdekedjan.

Marcus arbetar med designdriven förändring som skapar värde för affär, organisation och förbättrar kundupplevelsen. På en global skala arbetar han med att generera kundinsikter för att sedan omsätta dem i innovativa koncept och affärsmodeller inom både produkt- och tjänstesektorn. Exempel på kunder är Tetra Pak, Coop, och Bostadsförmedlingen Stockholm.

Till Verydays webbplats

Sammanfattning och avrundning

Helena Karlberg, dagens moderator och programansvarig Destination, SVID och Robin Edman, vd SVID, sammanfattade och rundade av dagen.

Har du frågor om konferensen?

Kontakta Caroline Lundén-Welden, caroline.lunden-welden@svid.se 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Besök: Söder Mälarstrand 29, 3 tr | Post: Söder Mälarstrand 57, 118 25 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40

Dela

Anmäl dig nu till vårt nyhetsbrev

 

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign | Besök: Söder Mälarstrand 29, 3 tr | Post: Söder Mälarstrand 57, 118 25 Stockholm | info@svid.se I 08-406 84 40